Följ Elmia AB

Är plöjning med GPS dopning?

Nyhet   •   Okt 25, 2014 13:48 CEST

Åtskilliga lantbrukare lär ta satellitbilder till hjälp efter besöket på Elmia Lantbruk Maskin & Fält. Det torde bli effekten av ett seminarium i ämnet som Dataväxt höll under mässan.

Dataväxt är ledande utrustning för GPS-styrning av bland annat traktorer, skördetröskor och redskap. Tekniken, som går under namnet autostyrning, innebär att maskiner och redskap automatiskt kan precisionsstyras med en noggrannhet på ned till 2,5 centimeter.

Så långt är det ingen nyhet för flertalet lantbrukare. Vad Dataväxt tillförde under seminariet var exempel på nyttan med tekniken. Genom att ta satelliter till hjälp underviker man överlapp vid sådd, sprutning och skörd. Varje del av åkern får rätt gödselmängder, sprutning sker bara där behandlingen gör nytta och så vidare.

För lantbrukaren innebär autostyrning även värdefull hjälp i arbetet. I en skördetröska kan automatiken sköta styrningen, medan föraren koncentrerar sig på skärbordet.

– Vissa som har som sport att plöja rakt tycker att autostyrning är dopning, konstaterade Johan Martinsson på Dataväxt, vilket framkallade skratt bland åhörarna.

För de flesta insåg att stöder från dator och satelliter har potential att minska kostnader och miljöpåverkan rejält.

Den andra delen av ekvationen är markundersökningar som grund för arbetet på fältet. Här bjöd Dataväxt på en gratis tjänst via nätet. Adressen är vegetationsindex.datavaxt.se. Här kan lantbrukare se hur det växer på olika delar av deras egna fält.


Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.