Följ Elmia AB

Dags att rädda liv med hållbara material

Nyhet   •   Okt 21, 2019 10:30 CEST

”Vi behöver hjälpas åt att ställa press på framför allt utländska materialleverantörer så att vi får så mycket information som möjligt om miljövänliga alternativ”, säger Niclas Forsström, vd Fristad Plast.

Den kanske hetaste frågan för plastindustrin just nu är hållbara material. Fristad Plast gläds över att marknaden äntligen är mogen. Nu gäller det att också materialtillverkarna ställer om.

– Vi försöker att bli extremt duktiga när det gäller hållbarhet. Därför är det så roligt att kunderna äntligen börjar ställa krav på att detaljerna ska levereras i hållbara material, säger Niclas Forsström, vd Fristad Plast.

Den välkända rödvita livbojen som Fristad Plast har tillverkat sedan 1976 har blivit ett signum för företaget. Det handlar om att rädda liv, precis så som farfar Evert räddades av en livboj när han föll i Stilla havet utanför Sydamerikas kust för drygt hundra år sedan.

När det gäller formsprutning av termoplaster har man bland annat specialiserat sig inom minidetaljsproduktion, ner till 0,01 gram. Många av de 25 miljoner detaljer som produceras per år går till kunder som arbetar med utveckling inom medicin och högteknologiska produkter.

– Vi vill rädda liv och vi har fått försvara hållbarheten av plast i många frågor. Jag tror verkligen att plasten har ett existensberättigande, men det gäller att använda rätt material till rätt produktion. Och det är viktigt att diskutera fotavtryck utifrån både material, produktion och frakter, säger Niclas.

Energieffektiv produktion är ett område som står under ständig lupp hos Fristad Plast. Mätningar görs kontinuerligt i ett utvecklingsarbete där digitalisering spelar en nyckelfunktion. Nytt affärssystem och smart produktionsuppföljning optimerar tillverkningsprocesserna.

– I vår monter på Elmia Subcontractor den 12-15 november hoppas vi på konstruktiva samtal både med kunder och leverantörer om morgondagens material, säger Niclas.

Man kommer att ha med sig en palett av nya hållbara material för att ge besökarna möjlighet att diskutera, klämma och känna.

– Vi brinner för detta, hela företaget. Man måste våga testa nya material och jag tror att det kan vara väldigt bra för företagen i Sverige om vi kan ta en ledande position inom hållbara material, säger Niclas Forsström.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.