Följ Elmia AB

”Konkurrenskraften minskar vid höjda avgifter”

Nyhet   •   Okt 11, 2017 11:20 CEST

Är hårdare skatter och avgifter vägen till att nå klimatmålen? Inte enligt ett flertal branschföreningar som debatterade frågan under ett seminarium på Elmia Nordic Rail, Elmia Nordic Road och Elmia Future Transport.
– Höjer vi skatter och avgifter kommer Sveriges konkurrenskraft minska, sade Rikard Engström, vd på Svensk Sjöfart.

Koldioxidutsläppen måste minska för att Sverige ska nå klimatmålen. Men transportbranschen tycker inte att fler och högre skatter är lösningen. Snarare ett mer effektivt system där man utnyttjar fördelarna med de olika transportslagen på bästa sätt.

– Det är viktigt att beakta Sveriges konkurrenskraft. Alla trafikslag behövs och måste förbättras, men det är viktigt att vi snabbt får hjälp att effektivisera vägtransporterna. Där finns den stora potentialen, sade Mårten Johansson, på Sveriges Åkeriföretag.

Han ser beslutet om att införa 74 tons lastbilar på de svenska vägarna som en nyckel.

– Det effektivaste sättet att transportera varor i Sverige är genom tunga och långa fordon. Då kan jag inte förstå att vi avvaktar med längdfrågan. Vi behöver en sådan förändring, menade han.

Karin Tornmalm är näringspolitisk utredare på Skogsindustrierna och hon betonade vikten av morot i stället för piska från politiskt håll.

– Vi behöver transporter, det ger jobb och välfärd. Vi får inte heller ställa transportslagen mot varandra utan alla behövs. Det handlar om att vi underlättar i stället för att förhindra. I dag är transportkostnaderna jämfört med varuvärdet väldigt högt, sade Karin, som var kritisk mot de omdiskuterade vägslitageavgifterna.

– Det styr inte mot rätt saker. Styrmedel som riktas mot utsläpp är okej, men avstånden kan vi inte åtgärda.

Banavgiften var en annan avgift som diskuterades.

– Trenden i Europa är att minska banavgiften, men här höjer vi den, sade Björn Westerberg på Tågoperatörerna och fortsatte:
– Vi har haft relativt låga avgifter tidigare och det har varit en del av framgångssagan. De höjda avgifterna blir sammantaget ingen bra bild när man ska försöka nå klimatmålen. Vi måste titta på ett annat sätt, exempelvis differentierade avgifter – att de som sliter mer också får betala mer.

Rikard Engström påtalade också vikten av att använda sig av de förslag och forskningsstudier som har gjorts i frågorna.

– Det görs så mycket smart vid våra verk och myndigheter. Det har tagits fram mycket förslag som bara har blivit liggande. Det finns många guldkorn där, sade han.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.