Följ Elmia AB

Pop-up parker, framtidens parkskötsel och kortseminarier på Elmia Park

Nyhet   •   Aug 31, 2017 08:30 CEST

Årets upplaga av Elmia Park bjuder inte bara på en lång rad produktnyheter, utan nytt är också våra kostnadsfria kortseminarier inne i mässhallen. Som besökare får du också möjligheten att se en minipark byggas upp på plats.

– För våra besökare är mässdagarna ofta intensiva, därför satsar vi på en nyhet i år: kortseminarier. Det är snabba, korta kostnadsfria föreläsningar kring aktuella ämnen, inne i mässhallen. Som mässarrangör vill vi alltid förmedla ny kunskap, även till de besökare som inte känner att de har tid att gå på långa seminarier, säger Klas Brandt, projektledare för Elmia Park.

Målet med kortseminarierna är att väcka nya tankar och idéer hos åhörarna.

– Jag hoppas våra besökare tar chansen och lyssnar, att de ser det som ett andningshål och ett tillfälle för nya tankebanor, säger Klas Brandt.

Underhållsnyckeltal och byggande av ”minipark”

Trädgårdsanläggarna och tidskriften Utemiljö samt lärare och elever från Hvilan Utbildning i Åkarp bygger tillsammans upp en minipark under mässdagarna.

– Under Elmia Park får besökarna se en parkbyggnation från grunden till färdigt resultat samt hantverket med murar, plattsättningar och växter. Det finns också möjlighet att ställa frågor, diskutera materialval och få mer information om utbildningsmöjligheter inom trädgårdsanläggning, säger Göran Andersson på Trädgårdsanläggarna.

Trädgårdsanläggarna är även ansvariga för det längre seminariet Underhållsnyckeltal – nytt verktyg för att beräkna underhållskostnader som du anmäler dig till här.

– Tillsammans med SABO har vi lanserat ett antal underhållsnyckeltal för de vanligaste reparations- och underhållsarbetena i utemiljön. Nyckeltalen vänder sig till fastighetsförvaltare, byggnadsingenjörer och ekonomer som behöver ett enkelt, men fungerande instrument för budgetering av periodiskt underhållsarbete i utemiljön. Det här är ett tillfälle att få lära sig mer om underhållsnyckeltalen i både teori och praktik, säger Göran Andersson.

Landskapsarkitekternas framtidsvision

Under kortseminariet Hur kommer städernas parker och grönområden att se ut år 2030 presenterar Margaretha Finnstedt, Global Director of PR & Communication på Husqvarna, resultatet från en undersökning Husqvarna gjort bland blivande landskapsarkitekter från 15 länder. Resultatet visar bland annat att de gröna ytorna kommer att öka både i storlek och betydelse. Under seminariet får du en inblick i hur Husqvarna ser att modern parkskötsel kan se ut 2030.

– Pop-up parker, vertikala grönytor och miniparker på övergivna platser blir viktigare inslag i städerna i framtiden, om de unga landskapsarkitekterna får bestämma, säger Margaretha Finnstedt.

Det viktigaste komplementet till en traditionell park förväntas bli grönytor på tak baserat på resultaten enligt Margaretha Finnstedt. Producenter av grönytemaskiner, liksom alla som arbetar med grönyteskötsel, måste börja fundera på vilka konsekvenser det får menar Finnstedt.

– Fler grönytor i stadsmiljöerna kommer att ställa högre krav på tystgående, batteridrivna och mer miljövänliga maskiner, men också helt ny teknik och ett mer långsiktigt hållbarhetstänkande, avslutar Margaretha Finnstedt.

Fullspäckat seminarieprogram

Under Elmia Park har du som besökare även möjlighet att lyssna på seminarier inom golf, fotboll och kyrka. 

Läs hela seminarieprogrammet här.

Fotnot: Trädgårdsanläggarna är en branschorganisation för kvalificerade trädgårdsanläggare och SABO är de allmännyttiga bostadsföretagens bransch- och intresseorganisation.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.