Följ Elmia AB

Terränggående timmerbil med drivning på alla hjul

Nyhet   •   Jun 09, 2017 14:13 CEST

Jubileumsmodellen Tatra Phoenix Präsident, tillverkad i 120 exemplar för att fira Tatras 120 år som fordonstillverkare på Elmia Wood. Foto: Elmia AB

Den tjeckiska lastbilstillverkaren Tatra kom till Elmia Wood med en timmerbil i jubileumsutförande.

– Tatra tillverkade den första personbilen redan för 120 år sedan, berättar den svenska generalagenten Svante Cordestam.

Tatras specialitet är terränggående fordon. Sedan många år är drivning på alla hjul och individuell fjärding på alla hjul standard. Motivet är bästa framkomlighet i terräng. Samtidigt är bilarna utrustade med luftfjädring för att gå bekvämt i landsvägsfart.

– Det är en tuff lastbil som tål att köras i terrängen, säger Svante Cordestam.

Ekipaget som visades på Elmia Wood var jubileumsmodellen Tatra Phoenix Präsident, tillverkad i 120 exemplar. Sista delen av namnet är samma som den första personbilen Tatra tillverkade för 120 år sedan. Dagens Präsident lastbil var utrustad med timmerbankar, kran och släp, med drivning på alla bilens sex hjul.

Tatra använder hytt och motor från holländska DAF och växellådor, automatiska eller manuella, med 16 växlar från ZF. Till det är svensksålda lastbilar utrustade med en tvåväxlad fördelningslåda för större kraft i lägre fartområden.

Enligt Svante Cordestam är den mest intressanta varianten av Tatra Phoenix en grusbil med åtta hjul. Dess terränggående egenskaper gör att den både kan tjänstgöra som dumper och vägbil. Cordestam har levererat fyra sådana till vägarbeten på E20.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.