Följ Elmia AB

Tillväxttro med utmaningar i svensk industri

Nyhet   •   Nov 15, 2018 16:40 CET

En stark tro på tillväxt i framtiden – men en utmaning att hitta kompetent arbetskraft. Så kan senaste Industrial Trend Monitor sammanfattas. Resultatet redovisades under AutomaTHINKs scenpunkt ”Vad krävs för att Sverige ska vara ett attraktivt produktionsland?” på Elmia Subcontractor.

Av de nästan 400 personer som svarade på höstens Industrial Trend Monitor uppgav hela 44 procent att de utan tvekan skulle rekommendera svensk tillverkningsindustri som arbetsplats åt vänner och familj. En betydligt högre siffra än när frågan ställdes under vårens undersökning. Trots de höga betygen är det ändå kompetensbrist som ses som det absolut största tillväxthindret för tillverkande företag i Sverige.
– Alla företagare måste ställa sig framför spegeln och säga till sig själv: ”Vad har jag gjort för att locka någon till mitt företag? Vad har jag gjort för att stötta en utbildning, ta emot praktikanter eller få in personal till svensk industri?” För det är så att de allra flesta av oss saknar folk med rätt profil, sade Mikael Ronder, vd på Östrand & Hansen, som var en av de fem paneldeltagarna.

Kunskapen flyttar nedåt
Industrial Trend Monitor genomförs av AutomaTHINK två gånger per år med olika inriktningar för vår och höst. En fråga under höstens undersökning var vad som ses som det största tillväxthindret. Här svarade 40 procent kompetensbrist, betydligt mer än något annat alternativ. Varken möjligheten att genomföra investeringar eller politiska förutsättningar som lagar och krav sågs som några problem av de svarande.

Anton Svensson, vd på Ewes, pekade på att en stor del av komptensarbetet går att göra internt, med den personal som redan finns. Något som redan håller på att hända tack vare mer användarvänligteknik som varken kräver inhyrda teknikkonsulter eller anställda specialister.
– Den verkliga utvecklingen sker när kunskapen flyttar ner ytterligare ett snäpp till produktionspersonalen och de blir bekväma med att jobba i flexibla ytor tillsammans med robotar. När vi får ut den kompetensen till medarbetare och kollegor kan vi också ställa större krav på flexibilitet som i sin tur driver produktionslandet Sverige att utvecklas till flexiblare strukturer, sade han.

Möjligheter att ställa om
Just flexibilitet var ett nyckelord när diskussionen på scenen handlade om framtidens automation. För resultatet av Industrial Trend Monior visar att automation är den överlägset största tekniktrend som kommer att påverka svenska företag inom tre år.
– Vad vi ser som den stora utmaningen är att konjunkturen inte blir lika stark nästa år. Då behöver produktionen kanske ställas om och jag ser ett stort behov av en automation som är mer flexibel och differentierad, som går att ställa om till andra produkter, sade Tomas Berg, General Manager, Schunk Sverige.

Resultatet från Industrial Trend Monitor presenteras på automathink.se i sin helhet runt en vecka efter Elmia Subcontractor.

Panelen bestod av, från vänster på bilden, Stefan Gustafssson Ledell, vd, Proton Technology, Tomas Berg, General Manager, Schunk Sverige, Anton Svensson, vd, Ewes, Ulrika Elmersson, projektledare, SKTC, Mikael Ronder, vd, Östrand & Hansen samt moderator Joakim Norlén, vd, Sinf.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.