Följ Elmia AB

Branschen tror på fortsatt uppgång

Pressmeddelande   •   Sep 06, 2017 12:20 CEST

Under Elmia Husvagn Husbil bor cirka 10 000 campare på området.

Husbils- och husvagnsförsäljningen fortsätter öka under 2018. Det visar en färsk branschundersökning som Elmia Husvagn Husbil låtit göra. Branschen spår även en långsiktigt fortsatt tillväxt och en utveckling med lättare husbilar och hybrider längs vägarna.

Under 2016 vände husvagnsförsäljningen uppåt efter några svaga år och husbilsförsäljningen satte raketfart. Under 2017 har utvecklingen fortsatt i samma takt. Husvagnsförsäljningen håller samma nivå som förra året (-0,1 procent jämfört med samma period 2016) och husbilarna fortsätter att slå nya försäljningsrekord (+ 17,4 procent).

– Uppgången beror på flera saker. Vi har en stark svensk ekonomi med gynnsamt ränteläge. Men det är också andra faktorer som påverkar. Oro i världen får fler att vilja semestra på hemmaplan och det sker en nytillströmning av campare, säger Stefan Carlsson, projektledare för Elmia Husvagn Husbil.

Och ökningen kommer att bestå. Enligt undersökningen väntar sig branschen en försäljningsökning med 3,2 procent för husvagnar och 5 procent för husbilar under 2018.

– Branschen är oerhört positiv inför framtiden och vågar till och med tro att årets höga nivåer kommer att slås, kommenterar Stefan Carlsson.

Ett trendbrott i år är att allt fler yngre skaffar husbil. Förklaringen tros vara att det finns ett ökat utbud av husbilar till en lägre peng i kombination med att många barnfamiljer väljer husbilen för att ta sig runt på aktiviteter.

När branschen får sia om framtiden utkristalliserar sig några tydliga trender som till exempel hybridhusbilar, lättare husbilar som inte kräver utökad körkortsbehörighet, och fler självförsörjande husbilar som inte kräver eluttag. Dessutom kommer marknaden att växa på lång sikt.

– Den som en gång upptäckt det mobila livet blir oftast kvar, avslutar Stefan Carlsson.

Undersökningen bygger på information från återförsäljare som motsvarar 80 procent av den svenska försäljningen.

Elmia AB är ett av Nordens ledande mässföretag och arrangerar årligen olika mässor inom en rad affärsområden, inklusive konferenser, kongresser och event.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.