Följ Elmia AB

​Många vägarbeten får anmärkning vid kontroll

Pressmeddelande   •   Dec 06, 2016 11:18 CET

Två av tre vägarbeten får anmärkning när Trafikverket gör sina arbetsplatskontroller ute på vägarna. Oftast handlar det om brister i säkerheten, ett ämne som får särskilt fokus på den nya mässan På Väg, som arrangeras på Elmia i Jönköping 7–8 mars 2017.

– Vi hittar brister på nästan alla vägarbeten som har längsgående skyddsanordning, det vill säga skyddsanordningar tillverkade av betong eller stål längs med vägens färdriktning. Det är bara några få som är väldigt bra gjorda, säger Ulf Danielsson på Trafikverket.

Trafikverket gör varje år oanmälda arbetsplatskontroller på ungefär var tionde av de cirka 10 000 vägarbeten som utförs på landets större vägar, de statliga vägar som Trafikverket har tillsynsansvar för. Fram till och med oktober i år hade Trafikverket gjort 632 kontroller. Bara 209, ungefär en tredjedel, klarade sig helt utan anmärkning.

Omfattande checklista

Trafikverkets checklista omfattar ett hundratal punkter, allt från skyltning och varningslampor till personalens kläder och uppställning av arbetsfordon. Inspektörerna påtalar brister och i vissa fall utfärdas också viten, om bristerna är allvarliga.

Ofta handlar det om samma slags återkommande brister, till exempel att enheterna som bildar skyddsanordningen inte har satts ihop och sammanlänkats enligt leverantörens instruktion.

– Det är ju så klart allvarligt att det hittas så många brister. Man vet ju att arbetsplatsen ute på vägen är farlig. Gör man avvikelser i monteringsanvisningen äventyras säkerheten och arbetsmiljön, både får de som arbetar ute på vägarbetsplatserna och de som passerar dem, säger Ulf Danielsson.

Torg för skyddsanordningar

Den nya mässan På Väg arrangeras av Elmia och SBSV, Sveriges Branschförening för Säkrare Vägarbetsplatser, i samarbete med Trafikverket och är en mötesplats med trafik och säkerhet i fokus. Förutom produkter och tjänster för ett bättre och säkrare arbete innehåller mässan en konferensdel med seminarier och presentationer av effektiva lösningar.

De temporära skyddsanordningarna som används vid vägarbeten, får en egen avdelning i form av ett torg i mässhallen där olika skydd och monteringen av dem visas upp på ett realistiskt och informativt sätt.

– Det ger möjlighet att visa upp och demonstrera nya produkter, visa alla viktiga funktioner, så att man kan se hur det ska se ut i verkligheten. Många av utställarna kommer också att visa sina produkter och hur de fungerar i krocktest på videofilmer, säger Ulf Danielsson.

– Frågorna kring säkerheten på vägarna är mycket viktiga och angelägna. Mässan blir en mötesplats både för att visa produkter och träffa andra i branschen, ta del av ny kunskap, diskutera och utbyta erfarenheter, säger Stefan Carlsson, mässansvarig för På Väg.

Elmia AB är ett av Nordens ledande mässföretag och arrangerar årligen olika mässor inom en rad affärsområden, inklusive konferenser, kongresser och event.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.