Följ Elmia AB

Nordiskt samarbete ger unika fördelar för transportstrategi

Pressmeddelande   •   Aug 30, 2018 15:57 CEST

Irene Johansen, senior kommunikationsrådgivare vid Bane NOR och medlem i programrådet för konferensen Elmia Nordic Future Transport Summit.

Det nordiska samarbetet betyder mycket för den strategiska utvecklingen av infrastrukturen mellan länderna. Bane NOR, som har ansvar för järnvägens infrastruktur i Norge, är med som samarbetspart och skapar Nordens viktigaste mötesplats för utvecklingen av framtidens transporter och infrastruktur – Elmia Nordic Future Transport Summit.

– Jag tycker att det nordiska samarbetet är mycket viktigt på många plan. Vi är ju grannländer som påverkas av varandra och då är samarbetet tvärs över gränserna på infrastrukturområdet av väldigt stor betydelse. För Bane NOR är det viktigt att delta i ett sådant här nordiskt samarbete både för att underlätta för utbyggnad av järnvägen mellan de nordiska länderna och för att kunna lära av varandra inom våra branschområden, säger Irene Johansen, senior kommunikationsrådgivare vid Bane NOR och medlem i programrådet.

Bane NOR är med i Programrådet för konferensen Elmia Nordic Future Transport Summit, det råd som sätter samman konferensens innehåll. Konferensen är forumet för de stora strategiska framtidsfrågorna med politik, strategier, Norden-samverkan och transportrelaterad infrastruktur i centrum och arrangeras samtidigt som de båda transportmässorna Elmia Nordic Rail och Elmia Nordic Transport Infrastructure den 8 – 10 oktober 2019.

Gemensam kultur och värderingar

Elmia Nordic Rail är sedan flera år Nordens viktigaste mötesplats för hela järnvägsbranschen och samlar projektörer, inköpare, operatörer, kravställare, myndigheter, organisationer, forskare och utbildare – alla som har järnvägen som yrkesområde. Elmia Nordic Transport Infrastructure är den nya transportmässan som tar ett helhetsgrepp om alla transportslag och den teknik och de tjänster som är framtidens stora utmaningar – olika transportslag, intermodalitet, infrastruktur och samhällsbyggande.

– Vi i Norden har en gemensam kultur och värderingar som gör att vi kan samarbeta på alla samhällets områden, som vi till exempel gör i dag i Nordiska rådet i många olika frågor. När det gäller samarbete inom infrastruktur handlar det mycket om att underlätta för mobilitet mellan de nordiska länderna och ta bort alla gränshinder, som ju också infrastruktur kan vara, säger Irene Johansen.

Infrastruktursatsningar för mångmiljardbelopp

Bane NOR bygger och driver järnvägar i Norge och har ansvar för flera av de största byggprojekten inom infrastruktur just nu. Samtidigt pågår arbetet med att skifta signalsystem så att det blir samma som det gemensamma europeiska systemet ERTMS.

– Stora kontrakterade projekt till ett värde av 60 miljarder kronor ska utlysas för de närmaste åren och här vill vi använda både norska, nordiska och europeiska leverantörer. Ett samarbete mellan de nordiska länderna är värdefullt för att utväxla erfarenheter och utveckla nätverk. Vi är en del av den samma marknad och därför är mötesplatsen på Elmia mycket viktig för oss, säger Gorm Frimannslund, koncernchef i Bane NOR.

– Tillsammans med våra samarbetspartners skapar vi branschens viktigaste mötesplats som täcker allt från produkter, tjänster och tekniska rön till de största frågorna på strategisk nivå om samarbete över gränser, Norden och framtid i Elmia Nordic Future Transport Summit, säger Magnus Ringqvist, projektledare för Elmias nya transportmässor.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.