Följ Elmia AB

Populär polymermässa med köpsugna besökare

Pressmeddelande   •   Apr 24, 2015 16:03 CEST

Elmia Polymer befäste återigen sin position som Skandinaviens största renodlade mässa för plast- och gummiindustrin. Mässan samlar hela branschen och är en viktig arena både för att skapa kontakter och utveckla samarbeten. Det gjordes många affärer direkt på mässgolvet.

– Vi är mycket nöjda med mässan och det märks att det råder en positiv känsla i branschen. Det är hög kvalitet på besökarna och vi saknar ingen. Vi har fått många bra kundkontakter som vi tar med hem, säger Anders Granstrand, ordförande för Plastmaskingruppen.

Elmia Polymer lanserades 2009 på initiativ från branschen och har byggts upp med stöd av Plastmaskingruppen. Mässan är ett samarbetsprojekt med Schall-Messen, Tysklands största privata mässarrangör, som genomför Europas ledande plastmässa Fakuma i Friedrichshafen.

Högklassigt utbud

Elmia Polymer erbjuder som enda mässa i Skandinavien alla maskin- och automationsleverantörer att visa sina system i drift – på mässgolvet. Utställarna visar ett högklassigt utbud inom områdena formsprutning, extrudering och kompoundering, och mässan blir genom sin utformning en marknadsplats för framtida affärer och nya samarbeten.

Centramec har varit en återkommande utställare på Elmia Polymer. Bland kunderna finns bland annat ABB, Tetra Pak och Ericsson.

– Mässan är oerhört viktig för oss. Vårt deltagande visar att vi satsar på framtiden. Här finns kunskapen och kompetensen som branschen besitter, säger Dan Carlsson, vd på Centramec AB.

Konjunkturförbättring i sikte

Branschens framtid var i fokus på Elmia Polymer under rubrikerna automation, konstruktion, produktion och generation. På Elmia Polymers inspirationsforum PlasTactic visades och diskuterades också framtidens material och trender där utvecklingen inom bioplast, plast från biologiskt framställda råvaror, går starkt fram och erbjuder många nya möjligheter.

Svensk Industriförening, Sinf, passade också på att presentera sin senaste kvartalsmätning, Underleverantörsbarometern. Den visar att allt fler tror på en konjunkturförbättring, trots att årets första kvartal inte har infriat förväntningarna.

– Allt fler investerar i automation och färre anställer. Det är en kombination av krav på ökad internationell konkurrenskraft, brist på utbildad arbetskraft och höjda arbetsgivaravgifter för unga. Vi behöver tydliga besked från regeringen som klargör hur satsningen på industrin ska göras, konstaterar Anders Ekdahl, vd för Sinf.

Även om marknadsutvecklingen varit svagare än väntat i början av året bedömer fler än hälften av de tillfrågade företagen, 58 procent, att Sverige är på väg ur en lågkonjunktur eller på väg in i en högkonjunktur.

Automation för ökad export

För flera av företagen är ökad automation nyckeln till ökad export. Hela 68 procent av de tillfrågade företagen har angett att det utvecklar företaget positivt. Hälften av de tillfrågade företagen i Sinf:s Underleverantörsbarometer avser också att investera i automation 2015-2016, en signal som bekräftar de positiva tongångarna på mässgolvet under Elmia Polymer.

Helen Feng, Global Industry Segment Manager på ABB Canada, som besöker många mässor världen över för att analysera kundbehov, titta på framtidens polymera segment och nya möjligheter inom automationsteknik, bekräftade bilden av automation som nyckeln till framgång.

Globalt sett är Asien och Europa världsledande inom automation, enligt Helen Feng. Men hon anser också att svensk industri ligger väl i framkant.

– Här finns mycket kunskap och kompetens och det märker man, inte minst på mässan. Till skillnad från andra mässor jag har varit på vet alla besökare som kommer till Elmia Polymer vad de söker. Det skapar många intressanta diskussioner och dialoger. Här går kvalitet före kvantitet, sade Helen Feng.

– Vi är väldigt glada över att utställare och besökare är nöjda. Det är framför allt härligt att höra att utställarna får med sig många nya kundkontakter hem och att det har påbörjats många affärer på mässan. Vi är också glada för den lyckade satsningen med Fokus: Generation som syftar till att uppmärksamma och underlätta det kommande generationsskiftet som branschen står inför, säger Tanja Lundberg, mässansvarig för Elmia Polymer.

FAKTA ELMIA POLYMER

Antal besök: 3 074
Antal utställare: 125
Utställningsyta: 3 162 kvm
Deltagarnationer: 12
Mässan arrangerades i år för tredje gången.

Elmia AB är ett av Nordens ledande mässföretag och arrangerar årligen olika mässor inom en rad affärsområden, inklusive konferenser, kongresser och event.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.