Följ Elmia AB

SKF:s nya teknik revolutionerar branschen

Pressmeddelande   •   Okt 21, 2019 14:56 CEST

SKF visar världsnyhet på Elmia Subcontractor

Den ger överblick av prestanda, sänder data i realtid och upptäcker fel – redan innan de dyker upp. SKF:s nya sensorlager för lastmätning visas för första gången i Sverige på Elmia Subcontractors IoT Arena.

Det har blivit dags för den svenska marknaden att del av SKF:s nya banbrytande innovation. Det uppkopplade lagret har integrerad optisk fiberteknik, utan elektronik. Det möjliggör att du till exempel kan visualisera krafter, kraftriktningar, temperaturer, hastigheter och smörjförhållande i realtid. Mätningarna kan göras över långa avstånd i svåra elektriska och kemiska miljöer utan störningar.

– Den upptäcker signaler från rullningslagret som gör det möjligt att agera innan ett potentiellt fel har uppstått. Signalerna, som man följer från lagret, visar hur maskinen uppför sig och var krafterna kommer ifrån, säger Carl Pucher, produktansvarig Fiber Optic Sensing på SKF.

Idén har SKF haft i ett tiotal år. Men när de förra året bestämde sig för att industrialisera produkten kontaktades Proximion, ett dotterbolag till Hexatronic. Och nu har samarbetet lett till att innovationen har blivit verklighet.

– Vi kan lager och de kan fiberoptik. Väljer man att göra allt själv tar det lång tid och resultatet blir inte lika bra. Tack vare samarbetet har arbetet gått snabbare, samtidigt som vi har fått fram en bra produkt.

I våras premiärvisades mätinstrumentet i Hannover. Första gången tekniken visas i Sverige blir på Elmia Subcontractors utställning IoT Arena, en kunskaps- och inspirationsarena där företag presenterar sina innovationer. I år arrangeras mässan den 12–15 november och här visas uppkopplade produkter, tjänster eller smarta lösningar på olika problem.
Carl Pucher ser fram emot att lansera tekniken för den svenska marknaden.

– Vi är först ut med det här. I dag finns ingen annan teknik där du kan följa laster i realtid, direkt från lagret, säger Carl Pucher.

SKF:s unika teknik handlar dock inte bara om tillståndsövervakning och att lokalisera fel som kan uppstå i processen. Den ger också ingenjörer nya insikter om maskinens prestanda, vilket gör det möjligt att effektivisera maskinanvändandet hos kunden.

– Den kan vara avgörande för att optimera styrningen av utrustningen. Du kan skicka enorma mängder data på långa avstånd och få information i realtid.

I ett första skede är tekniken framtagen för att optimera pumpar i drift och dess design. Framöver kommer SKF med fler användningsområden för tekniken.

– Varje applikation och kund är unik och de kommer att använda den på många olika sätt. Så småningom kommer vi att lansera tekniken mot flera applikationer, säger Carl Pucher.

Elmia Subcontractor

Kommande trender, utveckling av tekniker och en marknad i förändring. Som Skandinaviens största industrievent tar Elmia Subcontractor taktpinnen mot en stark framtid. Under de fyra mässdagarna, 12–15 november, tas ett helhetsgrepp om såväl dagsläge som framtid. Här görs och läggs grunden till affärer för flera miljarder kronor. Utställningen IoT Arena hålls i Hall D på mässan som lockar 1 200 utställare från 30 olika länder. 

Business unusual

Elmia Subcontractor är Norra Europas ledande mässa för den tillverkande industrins leverantörer och deras kunder. En äkta specialistmässa för produktutveckling och inköp.

Här samlas tillverkningsindustrins experter under ett och samma tak. Med 1200 utställare från runt 30 länder skapas helt unika förutsättningar för utveckling och lönsamma affärer.

------

Elmia AB är ett av Nordens ledande mässföretag och arrangerar årligen olika mässor inom en rad affärsområden, inklusive konferenser och kongress.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.