Följ Elmia AB

Succé för inomhustävlingar med islandshästar

Pressmeddelande   •   Okt 29, 2017 20:50 CET

Vinnare i finalen i F1 femgång Caspar Hegardt på Oddi från Skeppargården. Foto: Elmia AB/Sofie Lahtinen-Carlsson

Årets hästfest bjöd på världspremiären för officiella islandshästtävlingar inomhus under Elmia Icelandic Power Show. En tävling med World Ranking-status. Världseliten, utmanare, juniorer och young riders var på plats fredag till söndag för att tävla om äran och de högsta prissummorna för islandshästar i Sverige.

De tre främst placerade i klasserna klasserna T1, V1, T2 och F1 fick, förutom äran, ta emot en prischeck på 20 000 kr. Vinnare i klassen V1 i fyrgång blev Vignir Jonasson på Viking från Österåker på 7,87 poäng, T2 Tölt vanns av Magnús Skularson på Skírnir frá Skipaskaga på 7,63 poäng och A-finalen i T1 tölt vann Sys Pilegaard på Ljóska frá Borgareyrum på 8,28 poäng.

Caspar Hegardt kom på första plats i A-finalen i F1 femgång på Oddi från Skeppargården med 8,05 poäng, och fick dessutom ta emot tävlingens Feather Price, ett pris som delas ut till den ryttare som särskilt har utmärkt sig för mjuk och harmonisk ridning.

– Det känns helt fantastiskt, jag är otroligt glad för min häst och vad han har presterat. Ett fantastiskt event och en riktigt bra bana. Det har verkligen varit ett lyft för hela vår sport att komma in här, säger Caspar Hegardt.

Show, mässa och clinics

Förutom tävlingarna kunde besökarna se en fartfylld hingstshow och clinics med Louise Löfgren på Dagfari frá Eylandi och Magnús Skulason med rekordhästen från VM, Valsa från Brösarpsgården. Magnús var nöjd med kvaliteten på både evenemanget och tävlingsbanan.

– Det är fantastiskt. Banan är jättebra, en av de bättre banorna jag ridit på denna säsongen. Valsa är fräsch och utvilad efter VM och just nu är det mycket grundträning. Islandshästen är en häst för alla, både elit och glada amatörer. Jag hoppas att folk förstår hur bra det här evenemanget är, det här kan bli stort, säger Magnús Skulason.

Julia Petterson och Mia Knutsson har själva islandshäst och var på plats på läktaren på Elmia Icelandic Power Show.

– Det är kul att islandshästarna får komma i fokus. Hingstshowen var roligast, det var kul att få se alla stora hingstar och världens högst bedömda hingst, säger Julia Pettersson.

En tävling i toppklass

Under den första dagen av Elmia Icelandic Power Show blev det klart att tävlingen får World Ranking-status, något som tävlingens initiativtagare Jennie Filipsson Eriksson och Rebecca Benje jobbat hårt för. Det innebär att de som tävlar här får tillgodose sig sina poäng på en världsrankinglista som utfärdas för alla ekipage i hela världen.

– Detta innebär ett lyft för hela sporten och det innebär att tävlingen troligtvis kommer attrahera fler internationella ryttare framöver, säger Jennie Filipsson Eriksson.

– Det känns verkligen bra att höra alla lovord om eventet och att vi, efter initiativet från Jennie och Rebecka, tog beslutet att satsa på islandshästtävlingar. Det är fantastiskt att Elmia som mötesplats har skrivit in sig i historien som platsen för det första officiella inomhuseventet för islandshästtävlingar, säger Jonas Bentving, sektorchef på Elmia AB.

Elmia Icelandic Power Show arrangerades under helgen den 27-29 oktober samtidigt som Elmia Scandinavian Horse Show med de stora nationella tävlingarna i hoppning och dressyr den 25-29 oktober. Det var första gången dessa tre stora discipliner möttes under samma tak.

Se alla start- och resultatlistor för Elmia Icelandic Power Show på www.isresultat.se 

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.