Följ Elmia AB

Turfquick, biologisk nedbrytbar textil – Vinnare av Årets Trädgårdsprodukt 2019

Pressmeddelande   •   Maj 09, 2019 13:00 CEST

TURFquick® - en biologisk nedbrytbar textil som underlättar och effektiviserar sådd av gräs, vinner utmärkelsen Årets Trädgårdsprodukt 2019, Elmia Garden Award.

- Elmia Garden Award är en utmärkelse som bevisar att vi har gjort något bra för miljön, trädgårdsbranschen och samhället. Efter 6 års arbete och stora ambitioner har det till slut gett resultat. Jag känner mig stolt och glad över min envishet och priset är ett bevis på att man kan nå sina drömmar, säger vinnaren Håkan Isak Yilmaz.

Lämnar inga spår

Produkten rullas enkelt ut och klipps till efter önskad storlek. Mattan innehåller frö och gödsel och textilen håller dem på plats och förhindrar erosion av jordmassa och passar att anlägga likväl på svåra platser som slänter så som platta ytor.

Inom två månader har mattan brutits ner och det finns inga spår kvar av textilen. Produkten lämpar sig både för privat och offentlig miljö.

Produktion på hemmaplan

I slutet av 2016 började Turfquick med provproduktion i Sverige efter en tids sökande efter tillverkning runt om i Europa. Han ville ha sin tillverkning på hemmaplan för att kunna vara nära sin familj. Idén till sin produkt kom Håkan Isak Yilmaz på efter ett misslyckat projekt hemma när han skulle anlägga en ny gräsmatta. Därefter tog han fram en maskinprototyp och började tillverka i egen fabrik i Nynäshamn.

- I mitten av 2017 började vi marknadsföra Turfquick och vi har fått lära oss trädgårdsbranschen under vägen, säger Håkan Isak Yilmaz.

De är nya och det finns ingen likvärdig produkt på marknaden, detta tror Håkan är en av anledningarna till att Turfquick vann priset Årets Trädgårdsprodukt.

- Jag vill tacka min familj och de personer som har stöttat mig under resan. Och jag vill tacka juryn som har valt Turfquick till att bli Årets Trådgårdsprodukt, säger Håkan Isak Yilmaz.


Juryns motivering:

Turfquick underlättar och effektiviserar sådd av gräs. Den biologiskt nedbrytbara textilmattan av cellulosafibrer innehåller frö och gödsel och håller fukt vilket skapar en optimal miljö för gräsfröna för att gro. Rulla ut mattan och vattna. Efter 6-8 veckor har cellulosafibrerna brutits ner och det finns inga spår kvar av textilen. Produkten kan användas både i offentlig och privat miljö. Finns även textilmatta försådd med blommor och grönsaker.

Juryn för Årets Trädgårdsprodukt, Elmia Garden Award består av Christina Säll, chefredaktör för Hemträdgården, Simon Irvine, trädgårdsdesigner på Läckö Slott och Magnus Åström, Creative Director på Blink. Årets nominerade produkter presenterades för första gången under mässan Elmia Garden 2018.

För mer information kontakta:

Kristina Andersson, projektledare. kristina.andersson@elmia.se, +46 36 15 22 08
Annika Lindskog, projektkoordinator. annika.lindskog@elmia.se +46 36 15 22 56

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.