Följ Elmia AB

Var femte jägare är kvinna

Pressmeddelande   •   Mar 06, 2015 12:08 CET

Allt fler kvinnor intresserar sig för jakt. Var femte som tar jägarexamen är kvinna och andelen kvinnor med jaktkort, registrerade aktiva jägare, ökar också. Många kvinnor är starka och goda förebilder för sina jaktsystrar och flera av dem kommer till Elmia Game Fair 14-16 maj för att prata jakt.

– Välbefinnandet, det ökade matintresset och miljöfrågan – det tror jag är de största drivkrafterna till att tjejerna blivit fler. Du får komma ut och röra dig i friska luften i skogen, hantera viltet i en lugn och skön miljö, ta hand om kött och hantera det ända fram till matbordet och du vet vad du stoppar i dig. Jakten knyter samman allt till en helhet, säger Tina Englund, grundare av inspirations-och livsstilsnätverket Nordic Woman Hunting, där tjejer i alla åldrar delar med sig av sina erfarenheter som jägare, bland annat genom sociala medier.

Tina Englund kommer till Elmia Game Fair för att delta i Women’s Inspiration, mässans inspirationsforum för kvinnliga jägare. Hon har jagat i över 20 år och sett hur jaktvärlden förändrats.

– Det har förändrats väldigt mycket under de år som jag har varit med, men jag skulle nog också säga att intresset bland tjejer riktigt exploderat de sista två åren. Jag tycker att man ser många liknelser med andra mandominerade branscher, som till exempel IT. Tjejer vågar ta för sig mer, ta klivet till vad man vill göra. Det har också blivit mer nätverkande där man boostar varandra och delar med sig av sitt kunnande och sina erfarenheter från jakt, säger Tina Englund.

Ökat naturintresse

Ett allmänt ökat intresse för natur och utomhusaktiviteter får allt fler, både män och kvinnor, att ta jägarexamen, avlägga det teoretiska provet om jakt, vilt, lag och vapen. Siffran har varit konstant ökande sedan flera år tillbaka och andelen kvinnor är lika konstant. År 2013 klarade 11 810 personer sin jägarexamen, 2 370 av dem kvinnor.

Många tar sin jägarexamen för att de vill veta mer om naturen, till exempel lära sig känna igen olika läten och spår. Men många går också vidare till de praktiska proven, skjuter upp för hagel- och kulvapen och löser jaktkort, kortet som visar att viltvårdsavgiften är betald och ger rätt till jakt, papperstekniskt sett. Sedan behövs också jakträtt på en specifik mark.

Och även som aktiva jägare går kvinnorna fram. I december 2014 var nästan var tionde medlem i Svenska Jägareförbundet kvinna (8,3 procent av 151 020), en siffra som kan jämföras med 3,9 procent år 1997. Kvinnorna innehar nu också 6 procent av de utfärdade jaktkorten och lika stor andel av de vapenlicenser som är utfärdade för vapen för jakt.

Jaktmark är ”jaktmakt”

Förutom det allmänt ökande intresset för jakt är skogsägandet ytterligare en viktig faktor. Nästan 40 procent av de privata skogsägarna är i dag kvinnor.

– Jakt handlar mycket om mark och kontakter. Har man jaktmark har man ”jaktmakt”, det vill säga tillträde till jakt genom markägande. Många kanske också äger skog tillsammans med andra manliga familjemedlemmar, män och bröder som jagar, och kommer på så sätt in i jakten, säger Anja Kjellsson, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet i Västerbotten.

Flest kvinnliga jägare finns i skogslänen Västerbotten, Jämtland, Dalarna och Värmland och skogskommuner som Arjeplog, Sorsele och Storuman. Där det finns många jägare finns det också många kvinnliga jägare. Samtidigt ses en snabb ökning av kvinnliga jägare också i storstäderna.

– Det handlar om välutbildade, unga kvinnor i storstäderna, och det handlar mycket om livsstil. Jakt är livsstil och här finns alla ingredienser, att vara ute i naturen, djurskydd och att vara med och ha koll över det vilt som fälls. Till det kommer att 87 procent av allmänheten accepterar jakt, eftersom jakt står för ett hållbart brukande och kött som är producerat på rätt sätt, säger Anja Kjellsson.

Inspiration och utrustning

Elmia Game Fair satsar i år extra mycket på de kvinnliga jägarna genom temaavdelningen Women’s Inspiration med allt från aktiviteter och föredrag till visning av smarta produkter.

– Det finns en stor och växande efterfrågan på bra jakttillbehör för kvinnor. Vi har ju olika kroppar, män och kvinnor, så det kan handla om allt från kläder till olika utrustningar. Om man tittar på vapen så behövs kanske andra standardmått på kolvkam till exempel. Vi vill inspirera och lyfta fram den kvinnliga jägarkåren, visa på alla goda möjligheter som finns, säger Klas Brandt, mässansvarig för Elmia Game Fair.

– Elmia Game Fair är ju ett mötesforum för alla oss som har gemensamma intressen i naturen, djuren och maten – jakten för oss samman. Mässan är en otroligt bra möteplats för att träffas och utbyta erfarenheter och nätverka, säger Tina Englund.

Elmia Game Fair är mässan för alla jaktintresserade. Elmia Game Fair fyller 40 år i år och firar med ett stort, smakligt och träffsäkert utbud – allt från nya produkter från ledande leverantörer till prova-på-aktiviteter, vetgiriga föredrag på temat jakt och matnyttiga lektioner om att laga till vilt.

Elmia AB är ett av Nordens ledande mässföretag och arrangerar årligen olika mässor inom en rad affärsområden, inklusive konferenser, kongresser och event.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.