Följ Elmia AB

Vem vinner Jakt-SM på Elmia Game Fair?

Pressmeddelande   •   Maj 04, 2017 12:55 CEST

Elever och personal på ForshagaAkademin står redo som arrangörer för Jakt-SM 2017. FOTO: ForshagaAkademin.

Under två dagar gör 18 elever från nio naturbruksgymnasier med jaktinriktning upp om den prestigefyllda SM-titeln i jakt på Elmia Game Fair i Jönköping. Tävlingarna innehåller allt från avståndsbedömning till jakthundskunskap – och även publiken kan vara med och mäta sina kunskaper med de tävlande.

– Tanken med att arrangera Jakt-SM på Elmia Game Fair är att på ett positivt sätt lyfta fram våra jaktliga gymnasieutbildningar och visa upp våra duktiga elever och deras kunskaper, säger Fredrika Swenson, marknads- och informationsansvarig på ForshagaAkademin.

ForshagaAkademin, som är årets arrangör av Jakt-SM, har fyra av sina fem gymnasieprogram inom naturbruksprogrammet – hundsport, viltvård, äventyrsturism och sportfiske.

Praktiska prov och teori

Jakt-SM anordnas varje år sedan 2011, med ett grundkoncept från Svenska Jägareförbundet.

– Kunskap och fakta är grunden i allt vi gör, våra framgångar i jaktliga frågor och i den framtida viltförvaltningen. Då är det också viktigt att visa att vi värdesätter ungdomarnas kunskap och strävan att bli morgondagens jaktambassadörer. Dessutom medger konceptet att alla inblandade får en chans att synas och bygga relationer. Att allt detta sker i form av en uppskattad och rolig tävling är häftigt och förstås väldigt positivt, säger Anders Fredriksson, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

Årets Jakt-SM pågår under torsdagen och fredagen, 25 – 26 maj, på Elmia Game Fair, med prisutdelning fredag eftermiddag. Eleverna tävlar och bedöms i jaktteori med kunskap om växter, djur och lagstiftning, avståndsbedömning, eftersök, jaktteknologi, jakthundskunskap, styckning och trofébedömning. Tävlingarnas praktiska prov handlar om olika slags skytte – hagelskytte, kulskytte och luftgevärsskytte. Även fyrhjulingskörning finns med som särskild tävlingsgren.

Lilla Jakt-SM och utmaning för publiken

Stora delar av branschen är med som sponsorer och samarbetspartners till Jakt-SM, till exempel Chevalier, Swarovski, Polaris, Normark, Sako, Zeiss, Fondprodukter, Nima/Swedol, m.fl.

Den vuxna delen av publiken kan anta utmaningen "Tävla mot en gymnasieelev”, en variant av Jakt-SM med grenarna luftgevärsskytte, trofébedömning, avståndsbedömning, jaktteknologi och hundkunskap.

En mindre variant av Jakt-SM för barn 7-12 år arrangeras också av ForshagaAkademin under Elmia Game Fair, där de yngsta kan testa sina kunskaper i luftgevärsskytte, gissa djur, och titta på skallar och pälsar hos Svenska Jägareförbundet.

– Vår förhoppning är att Jakt-SM på Elmia Game Fair ska bli ett publikt arrangemang som skapar positiv uppmärksamhet till våra utbildningar.Självklart blir det också en trevlig och bra möjlighet för våra jaktelever att knyta kontakter med varandra och med branschen på plats på Elmia, säger Fredrika Swenson.

Kontakt:

För mer information om Jakt-SM 2017:
Fredrika Swenson, marknads- och informationsansvarig på ForshagaAkademin, tel: 0709-38 60 05
Anders Fredriksson, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, tel: 0553-108 32

För mer information om Elmia Game Fair: 
Klas Brandt, mässansvarig, tel: 036-15 21 09
Elina Lejon, kommunikationsansvarig, tel: 036-15 21 21

De här gymnasieskolorna tävlar i Jakt-SM 2017:

Öknaskolan, Sörmlands Naturbruk
Naturbruksgymnasiet Ljusdal
Dille Gårds Naturbruksgymnasium
Naturbruksgymnasiet Osby
Vildmarksgymnasiet, Hylte
Jämtlands gymnasium Torsta
Ryssbygymnasiet
Svenljunga Naturbruksgymnasium
ForshagaAkademin

Elmia AB är ett av Nordens ledande mässföretag och arrangerar årligen olika mässor inom en rad affärsområden, inklusive konferenser, kongresser och event.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.